Nieuwe actie voor KickCancer: Warme bakkers brengen met ‘Proef Ensor’ beroemd schilderij tot leven aan KMSKA

19.000 eclairs in 18 tinten worden verkocht om kinderen met kanker te steunen

3 mei 2023, Antwerpen – Op initiatief van de Antwerpse patisserie Lints brengen 6 warme bakkers op zaterdag 3 juni de man en de vrouw met de hoed uit het bekende James Ensor schilderij 'De Intrige' tot leven met maar liefst 19.000 mini-eclairs in 18 tinten. Met de creatieve ‘Proef Ensor’ actie trappen ze de 5de editie van de Week van de Eclair op gang aan het Koninklijk Museum van Schone Kunsten in Antwerpen. Vanaf 14 uur worden de kunstzinnige eclairs verkocht. Alle opbrengst gaat naar de Belgische stichting KickCancer die zich inzet voor kinderen met kanker.

'De Intrige' - James Ensor
'De Intrige' - James Ensor

Ensor in eclairs voor KickCancer

Twee weken vóór de start van de 5e Week van de Eclair geven de warme bakkers een originele aftrap met een spraak(s)makende ‘Proef Ensor’ installatie. Eclairs maken is een échte kunst. Bakkers zijn dan ook steeds op zoek naar innovatieve creaties in smaak, textuur en uitzicht. De bakkers willen hun ambacht met deze actie in de kijker zetten. Studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen bepaalden de juiste kleurcodes van ieder vakje om de ‘man en de vrouw met de hoed’ te maken met eclairs in 18 tinten. De deelnemende bakkers maken niet minder dan 19.000 mini-eclairs en steunen tegelijk het goede doel.

Eddy Van Tittelboom van patisserie Lints licht toe: “Wij willen voorbijgangers en bezoekers van het KMSKA verrassen met spraakmakende eclairs geïnspireerd door kunst. Zo tonen we dat bakkers meesters zijn in hun ambacht én in creativiteit. Onze smakelijke actie is een ode aan Ensor. We steunen KickCancer al enkele jaren, daarom gaat de opbrengst van de mini-eclairs integraal naar de stichting.”

Credits: Naomi Banken

Op zaterdagochtend 3 juni starten 60 vrijwilligers en vakmensen met de installatie van de duizenden eclairs. Leerlingen en docenten van PIVA en gepensioneerde bakkers zetten zich ook in als vrijwilliger en willen hiermee de liefde voor hun vak overbrengen naar het brede publiek, Kunst- en eclairliefhebbers kunnen vanaf 10u00 komen kijken hoe de bakkers het schilderij van Ensor tot leven brengen. Vanaf 14u00 kunnen ze ook een doosje met 2 eclairs kopen en zo een steentje bijdragen aan onderzoek naar kinderkanker.

Oprichtster van KickCancer Delphine Heenen is blij met deze samenwerking: “De combinatie van ambacht, kunst en eclairs kunnen we zeker smaken bij KickCancer. We willen de Antwerpenaren dankzij deze nieuwe actie een smakelijk moment bezorgen en tegelijk kan iedereen op een speelse en toegankelijke manier kinderen met kanker steunen. We investeren de opbrengst van de eclairverkoop in broodnodig onderzoek naar kinderkanker.”

Deze actie kwam tot stand met de steun van het KMSKA, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stad Antwerpen.


Deelnemende bakkers

Patisserie Lints (Antwerpen), Bakkerij Bossuyt (Ekeren), Bakkerij Mariën (Lommel, Geel, Leopoldsburg), Bakkerij Verleysen (Hofstade bij Aalst, Lede, Hedersem, Moorsel, Denderleeuw, Erembodegem, Aalst, Berlare, Burst), Patisserie Nicolas (Eeklo, Maldegem, Adegem), Bakkerij Sint Anna (Zottegem).

Praktisch

Ensor in Eclairs tvv KickCancer ​
Datum
: zaterdag 3 juni 2023 ​
Planning:

  • 9u30 eclairs in 18 tinten chocolade doppen
  • 10u00 opbouw installatie
  • 11u30 interview mogelijkheden (Delphine Heenen KickCancer, Birgit Pluvier KMSKA, Eddy Van Tittelboom Patisserie Lints)
  • 12u00 - 12u30 finishing touches
  • 14u00 start verkoop*

Adres: KMSKA, Leopold de Waelplaats 1, 2000 Antwerpen

*Eclairs worden per 2 verkocht voor €5. Zin om KickCancer te steunen? Je kan eclairs reserveren voor afhaling (3/06 om 14u00) via: www.proefensor.be

VOOR PERS

Afgevaardigden van Patisserie Lints, KickCancer en KMSKA zijn beschikbaar voor interviews op 3 juni vanaf 11u30. Gelieve oSérieux te contacteren om een slot vast te leggen. 

Ann Ramaekers

Senior PR manager, oSérieux! PR agency

Charlotte van Bladel

Senior PR account manager, oSérieux! PR agency

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KickCancer

KickCancer is een jonge Belgische stichting met een fantastisch mooie missie: alle kinderen met kanker genezen. Nieuwe behandelingen vinden, bestaande behandelingen verbeteren en kinderkanker voor eens en voor altijd zo ver weg sjotten dat het nooit, maar dan ook nooit meer terugkomt!

Om deze missie te volbrengen financiert KickCancer onderzoek naar efficiëntere en minder toxische behandelingen in de hoop meer kinderen te genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige behandelingen te voorkomen of te verminderen. 

KickCancer is een Belgische stichting met een Europese roeping. Omdat kinderkanker zo zeldzaam is, moeten we op Europees niveau samenwerken om nieuwe behandelingen te vinden. KickCancer financiert enerzijds innovatieve Europese onderzoeksprojecten die samenwerking vereisen over verschillende Europese instellingen en anderzijds Belgische klinische proeven of projecten met Europese samenwerking. 

KickCancer vertegenwoordigt ook de belangen van kinderen bij de overheid omdat een beter regelgevend kader de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door farmaceutische bedrijven zou stimuleren.

Tenslotte biedt KickCancer jonge patiënten en hun ouders de mogelijkheid om op een structurele manier hun stem te laten horen via haar patiëntencomité. Zo heeft KickCancer rechtstreeks invloed op de kwaliteit en de oriëntatie van de onderzoeksprojecten, alsook op het zorgtraject van jonge patiënten en hun families.