Meer dan 2.300 RUN TO KICK-lopers halen recordbedrag op van 1.207.646 euro voor onderzoek naar kinderkanker

Brussel, 24 september 2O23 - Tijdens de zesde editie van de RUN TO KICK solidariteitsloop, georganiseerd door KickCancer, werd er in België maar liefst 1.207.646 euro (en de teller loopt nog op) ingezameld voor innovatief onderzoek naar kinderkanker. 2.392 deelnemers hebben het parcours van 2, 5 of 10 kilometer gelopen of gestapt, met één gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk fondsen inzamelen om meer kinderen met kanker te kunnen genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige - vaak bijzonder toxische - behandelingen te elimineren.

“Vandaag voel ik veel emoties en dat zie je aan mij. Elke dag zet KickCancer zich in om haar missie om alle kinderen met kanker te genezen waar te maken. Daarvoor moeten we nieuwe behandelingen vinden en bestaande behandelingen verbeteren. De meer dan 1.207.646 euro die we vandaag ingezameld hebben, investeren we integraal in 9 Europese innovatieve onderzoeksprojecten. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze ongelofelijke editie van RUN TO KICK bedanken. Deze fondsen kunnen echt een verschil maken in het leven van jonge patiënten”, zegt Delphine Heenen, oprichtster van KickCancer.

 

Startschot door peter Niels Destadsbader

Niels Destadsbader gaf als peter van de stichting het startschot om 11 uur en reageert enthousiast: “Je hart wordt warmer als je hier rondloopt. Of het nu snel of traag is. Iedereen beseft dat kinderkanker en het onderzoek ernaar levensbelangrijk is. Dankjewel aan alle mensen die hun steentje hebben bijgedragen.”

 

 

Solidariteit voor families die door kinderkanker getroffen zijn

De solidariteit voor families die door kinderkanker getroffen zijn, is groot. KickCancer wil jonge patiënten en hun families tijdens RUN TO KICK het gevoel geven dat ze gedragen worden door alle deelnemers. Het evenement ging dan ook gepaard met veel hoop, vreugde en solidariteit. ‘Teamjules’ nam voor de eerste keer deel aan RUN TO KICK. “Mijn zoontje Jules heeft geweldig goed voor mij gesupporterd. Na 10 kilometer lopen, voelde ik veel emoties aan de finish. Het is een symbolisch moment waarop ik een zwaar jaar kan loslaten, van sporten als zelfzorg en samenkomen met andere families om elkaar te steunen. Ik vind het heel mooi dat iedereen die onze deelname aan RUN TO KICK heeft gesponsord dat met hart en ziel doet. Daar halen we enorm veel steun uit”, zegt Inge Versyck, mama van Jules (9 jaar, in behandeling sinds 2022).

RUN TO KICK maakt deel uit van FIGHT KIDS CANCER, een gezamenlijk initiatief van 5 Europese organisaties uit België (KickCancer), Frankrijk (Imagine for Margo), Luxemburg (Fondatioun Kriibskrank Kanner), Nederland (KiKa) en Spanje (Cris Cancer Foundation). In het weekend van 23-24 september hebben de organisaties de gezamenlijke teller kunnen afkloppen op een bedrag van 5.283.855 euro met dank aan meer dan 10.500 lopers. De ingezamelde fondsen gaan integraal naar 9 innovatieve onderzoeksprojecten. Deze projecten hebben twee centrale doelen: meer kinderen genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige - vaak bijzonder toxische - behandelingen elimineren.

Professor Steven Goossens zal dankzij de financiering door FIGHT KIDS CANCER onderzoek doen naar T-cel acute lymfoblastische leukemie (T-ALL).

“Dit onderzoek zal lopen in 14 Europese landen, een enorme meerwaarde want T-ALL komt slechts bij een kleine groep patiënten voor. Nu kunnen we het onderzoek opschalen naar jaarlijks 60 patiënten in plaats van 5, en hun ziekte 1-op-1 omzetten in diermodellen. Deze modellen gebruiken we voor het vinden en uittesten van nieuwe meer gerichte therapieën, met minder bijwerkingen en dezelfde of betere overlevingskansen. Zonder de financiering van FIGHT KIDS CANCER zou dit onderzoek niet mogelijk zijn. We zijn enorm gedreven om deze studie op te starten want in translationeel onderzoek werk je aan het concreet verbeteren van de toekomst van deze kinderen. Dat geeft enorm veel voldoening”, zegt professor Steven Goossens, Cancer Research Institute Ghent (CRIG), Universiteit Gent.

 


Voor meer informatie, niet voor publicatie:

Ann Ramaekers

Senior PR manager, oSérieux! PR agency

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KickCancer

KickCancer is een jonge Belgische stichting met een fantastisch mooie missie: alle kinderen met kanker genezen. Nieuwe behandelingen vinden, bestaande behandelingen verbeteren en kinderkanker voor eens en voor altijd zo ver weg sjotten dat het nooit, maar dan ook nooit meer terugkomt!

Om deze missie te volbrengen financiert KickCancer onderzoek naar efficiëntere en minder toxische behandelingen in de hoop meer kinderen te genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige behandelingen te voorkomen of te verminderen. 

KickCancer is een Belgische stichting met een Europese roeping. Omdat kinderkanker zo zeldzaam is, moeten we op Europees niveau samenwerken om nieuwe behandelingen te vinden. KickCancer financiert enerzijds innovatieve Europese onderzoeksprojecten die samenwerking vereisen over verschillende Europese instellingen en anderzijds Belgische klinische proeven of projecten met Europese samenwerking. 

KickCancer vertegenwoordigt ook de belangen van kinderen bij de overheid omdat een beter regelgevend kader de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door farmaceutische bedrijven zou stimuleren.

Tenslotte biedt KickCancer jonge patiënten en hun ouders de mogelijkheid om op een structurele manier hun stem te laten horen via haar patiëntencomité. Zo heeft KickCancer rechtstreeks invloed op de kwaliteit en de oriëntatie van de onderzoeksprojecten, alsook op het zorgtraject van jonge patiënten en hun families.