Kleine kunst, grote impact: The KickCancer Collection keert terug naar Art Brussels 2024

Deelnemende kunstenaars creëren en doneren werken om kinderen met kanker te steunen.

Brussel 28 maart 2024 - Van 25 tot en met 28 april viert de gerenommeerde hedendaagse kunstbeurs Art Brussels haar 40e jubileum. En na het grote succes van vorig jaar zal de Belgische stichting KickCancer, die zich inzet voor kinderen met kanker, er opnieuw haar eigen The KickCancer Collection verkopen. Galeries en deelnemende kunstenaars uit binnen- en buitenland steunen het initiatief vanuit de inspiratie “Small Art with a Big Heart”. De collectie zal bestaan uit meer dan 250 originele kunstwerken in postkaartformaat. “We kijken ernaar uit om het hartverwarmende succes van vorig jaar te herhalen. The KickCancer Collection werd tijdens de vernissage overspoeld door nieuwsgierige kunstliefhebbers die onze missie om alle kinderen met kanker te genezen wilden steunen”, zegt Delphine Heenen van KickCancer.

Ambitie om meer dan € 100.000 in te zamelen dankzij kleine kunstwerken

De eerste editie van de solidaire kunstcollectie was vorig jaar een schot in de roos. “The KickCancer Collection 2024" staat er dankzij het enthousiasme van de 80 deelnemende kunstgaleries en meer dan 150 kunstenaars. "Ik ben hen enorm dankbaar voor hun steun. We hopen dankzij de verkoop van 250 kleine kunstwerkjes een grote impact te maken en meer dan € 100.000 euro op te halen voor kinderen met kanker. Ik kijk ernaar uit om kunstliefhebbers te verwelkomen aan onze stand op Art Brussels”, vertelt Delphine Heenen oprichtster van KickCancer.

Kunstenaar blijft anoniem tot na de verkoop

The KickCancer Collection bestaat uit originele – speciaal voor dit goede doel gecreëerde - kunstwerken in postkaartformaat. Kunstenaars zijn vrij om het medium en materiaal te kiezen: van kleine schilderijtjes op canvas, tot fotografie, vilt of keramiek… Het project heeft nog een leuke twist. Bezoekers en verzamelaars krijgen wel een een lijst met de namen van alle deelnemende kunstenaars, maar de werken zijn enkel gehandtekend aan de achterkant en blijven anoniem tot na de verkoop!

The KickCancer Collection krijgt een centrale plaats op de beurs en bevindt zich aan de hoofdingang van hal 5 van Brussels Expo. Elk kunstwerk kost € 400 en de opbrengst gaat integraal naar KickCancer.

Het is een ondraaglijke gedachte dat kinderen moeten vechten voor hun gezondheid. Ik heb bij een goede vriendin gezien hoe kinderkanker onverwacht kan toeslaan in een gezin en dat heeft mij enorm geraakt. The KickCancer Collection bewijst dat kunst kan beroeren, troosten en een belangrijke rol speelt in filantropie, in dit geval om kinderen met kanker te helpen. Wij zijn ontzettend dankbaar dat de galeriehouders massaal hun kunstenaars wisten te enthousiasmeren. De kunstliefhebbers en -verzamelaars kunnen vanaf 25 april een uniek kunstwerkje kopen en tegelijk KickCancer steunen. Ik kijk er enorm naar uit”, aldus Nele Verhaeren, managing director van Art Brussels.

“Kunst speelt een mooie rol in filantropie.” zegt Sophie Whettnall, kunstenares.

Kunstenares Sophie Whettnall (Brussel) creëert voor het tweede jaar op rij een postkaartformaat kunstwerk voor de collectie. ​
“Er is geen nobeler doel dan KickCancer steunen. Elk kind verdient de kans om gezond op te groeien, zijn dromen waar te maken en bij te dragen aan onze wereld. Door onderzoek naar kinderen te steunen, investeren we in de toekomst en bieden we hoop, genezing en een betere toekomst voor zij die dat het meest nodig hebben. Ik geloof in de kracht van kunst om te inspireren, te genezen en voor bewustzijn te zorgen. Samen laten we zien dat zelfs tijdens een confrontatie met deze ziekte, schoonheid en creativiteit blijven bestaan. ​ De betrokkenheid van kunstenaars bij filantropie is belangrijk omdat het hen in staat stelt hun invloed, creativiteit en stem te gebruiken om sociaal welzijn te bevorderen, positieve verandering teweeg te brengen en anderen te inspireren om hetzelfde te doen."


Een greep uit de deelnemende galerieën:


10 A.M. ART, Alice Gallery, Almine Rech Gallery, Axel Vervoordt, Baronian, Berg Gallery, Ceysson & Bénétière, CLEARING, De Brock, Dep Art Gallery, Don Gallery, Freight+Volume, Galeria Vera Cortês, Galerie Fons Welters, Galerie La Forest Divonne, Galerie Lelong & Co., Galerie Papillon, Galerie Ron Mandos, Galerie Russi Klenner, Gallery FIFTY ONE, Gallery Sofie Van de Velde, Gladstone Gallery, Harlan Levey Projects, Hopstreet Gallery, Jahn und Jahn, Josilda da Conceição Gallery, Keteleer Gallery, Laurentin Gallery, LMNO, MAGNIN-A, Mai 36 Galerie, Maruani Mercier, Maurice Verbaet Gallery, Meessen, Mendes Wood DM , Michel Rein Gallery, Nosbaum Reding, P420 , Patrick Heide Contemporary Art, PLUS-ONE Gallery , Praz-Delavallade, RAVNIKAR, Rodolphe Janssen, Sorry We're Closed, Spiaggia Libera, Stems Gallery, Tegenboschvanvreden, Whitehouse Gallery, Xavier Hufkens, Zidoun-Bossuyt Gallery

Een overzicht van een aantal kunstenaars die een kunstwerk schenken:


Aïda Kazarian, Alain Biltereyst, Anna van der Ploeg, Arpaïs Du Bois, Berend Strik, Bob Eikelboom, Bosco Sodi, Bruno V. Roels, Charlotte Herzig, Elga Heinzen, Gabriela Albergaria, Germaine Kruip, Hadassah Emmerich, István Haás, Jaffa Lam, Jan Voss , Javier Barrios, Johan Creten, Karel Dicker, Kendell Geers, Kristof Santy, Lionel Estève, Lionel Sabatté, Manuel Ocampo, Markus Saile, Maude Maris,Mehdi-Georges Lahlou, Navid Nuur , Perrine Boudy, Rebecca Salter, Ria Verhaeghe, Rob Lyon, Sandro De Alexandris, Solène Rigou, Sophie Whettnall, Susan Schwalb, Sybren Vanoverberghe, Thomas Paquet, TR Ericsson, VOID…


Ter informatie, niet voor publicatie:

Interviewmogelijkheden vooraf

Voor meer informatie of interviewaanvragen met Delphine Heenen en Nele Verhaeren, of een duo-interview met Delphine en een van de deelnemende galerieën of kunstenaars, kan je contact opnemen met Ann of Charlotte van oSérieux. Ook Sophie Whetnall is in Brussel beschikbaar vanaf 6/04/2024.

Ann Ramaekers

Senior PR manager, oSérieux! PR agency

Charlotte van Bladel

Senior PR account manager, oSérieux! PR agency

Persuitnodiging preview/vernissage Art Brussels – 25/04

We nodigen journalisten graag uit om The KickCancer Collection te ontdekken tijdens de preview van Art Brussels. Deze gaat door op donderdag 25/04 van 11u tot 16 uur in Brussels Expo. Aansluitend vindt de vernissage plaats 16-21u. Gelieve hiervoor een accreditatie aan te vragen indien je hierop aanwezig wil zijn.
Adres: hoofdingang aan Hal 5, adres: Belgiëplein 1, 1020 Brussel.

Delphine Heenen is op donderdag 25/04 ter plaatse beschikbaar voor interviews. Gelieve op voorhand (voor dinsdagmiddag 23/04) een accreditatie aan te vragen door een mailtje te sturen naar Ann of Charlotte.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KickCancer

KickCancer is een jonge Belgische stichting met een fantastisch mooie missie: alle kinderen met kanker genezen. Nieuwe behandelingen vinden, bestaande behandelingen verbeteren en kinderkanker voor eens en voor altijd zo ver weg sjotten dat het nooit, maar dan ook nooit meer terugkomt!

Om deze missie te volbrengen financiert KickCancer onderzoek naar efficiëntere en minder toxische behandelingen in de hoop meer kinderen te genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige behandelingen te voorkomen of te verminderen. 

KickCancer is een Belgische stichting met een Europese roeping. Omdat kinderkanker zo zeldzaam is, moeten we op Europees niveau samenwerken om nieuwe behandelingen te vinden. KickCancer financiert enerzijds innovatieve Europese onderzoeksprojecten die samenwerking vereisen over verschillende Europese instellingen en anderzijds Belgische klinische proeven of projecten met Europese samenwerking. 

KickCancer vertegenwoordigt ook de belangen van kinderen bij de overheid omdat een beter regelgevend kader de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door farmaceutische bedrijven zou stimuleren.

Tenslotte biedt KickCancer jonge patiënten en hun ouders de mogelijkheid om op een structurele manier hun stem te laten horen via haar patiëntencomité. Zo heeft KickCancer rechtstreeks invloed op de kwaliteit en de oriëntatie van de onderzoeksprojecten, alsook op het zorgtraject van jonge patiënten en hun families.