KickCancer mikt met Solidariteitsloop RUN TO KICK (24/09) op 2.500 lopers en 1 miljoen euro voor Europees innovatief onderzoek naar kinderkanker

Families en fondsenwervingskampioenen in de spotlight tijdens RUN TO KICK

Op zondag 24 september 2023 vindt de zesde editie van RUN TO KICK plaats aan de voet van het Atomium. Niels Destadsbader geeft het startschot van de jaarlijkse solidariteitsloop van KickCancer, de Belgische stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Het doel is om meer dan 1 miljoen euro in te zamelen om 9 Europese onderzoeksprojecten te financieren.

Onze boodschap dat er nood is aan innovatie en betere behandelingen voor kinderen met kanker raakt heel veel mensen. RUN TO KICK wil dit jaar uitgroeien tot een evenement met 2.500 lopers en sympathisanten. We gaan allemaal samen voor ruim 1 miljoen euro - Delphine Heenen KickCancer

€ 6, 5 miljoen euro voor Europees onderzoek naar kinderkanker

RUN TO KICK maakt deel uit van FIGHT KIDS CANCER, een gezamenlijk initiatief van 5 organisaties uit België (KickCancer), Frankrijk (Imagine for Margo), Luxemburg (Fondatioun Kriibskrank Kanner), Nederland (KiKa) en Spanje (Cris Cancer Foundation). In het weekend van 24 september willen de organisaties de gezamenlijke teller kunnen afkloppen op een bedrag van € 6,25 miljoen euro. De ingezamelde fondsen gaan integraal naar 9 innovatieve onderzoeksprojecten. Deze projecten hebben twee centrale doelen: meer kinderen genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige - vaak bijzonder toxische - behandelingen elimineren.

2 onderzoeksprojecten naar ongeneeslijke hersentumor

Men spreekt zoveel over innovatie in het domein van kanker dat mensen automatisch denken dat er ook innovatie voor kinderen met kanker is. Maar dat is niet zo - Delphine Heenen KickCancer

Wanneer het over kanker gaat, wordt vaak in één adem over innovatie gesproken. "Men spreekt zoveel over innovatie in het domein van kanker dat mensen automatisch denken dat er ook innovatie voor kinderen met kanker is. Maar dat is niet zo. De ziektes verschillen bovendien ook sterk van elkaar. Daarom zetten we de donaties van RUN TO KICK in om een boost te geven aan onderzoekers en om levensbelangrijke innovatie naar jonge kankerpatiënten te brengen”, vertelt Delphine Heenen. “Dit jaar selecteerden we bijvoorbeeld twee onderzoeksprojecten die focussen op de hersentumor DIPG (Diffuus intrinsieke ponsgliomen). Voor kinderen met deze ziekte bestaat er tot op vandaag nog geen genezende behandeling.”

Gents team werkt mee aan internationaal onderzoek naar T-ALL

Professor Steven Goossens zal dankzij de financiering door FIGHT KIDS CANCER onderzoek doen naar T-cel acute lymfoblastische leukemie (T-ALL).

“We doen dit onderzoek met 13 andere Europese landen, een enorme meerwaarde want T-ALL komt slechts bij een kleine groep patiënten voor. Door deze samenwerking kunnen we ons onderzoek opschalen naar jaarlijks 60 patiënten in plaats van 5, en hun ziekte 1-op-1 omzetten in diermodellen. Deze nieuwe modellen gebruiken we voor het vinden en uittesten van nieuwe meer gerichte therapieën, met minder bijwerkingen en dezelfde of betere overlevingskansen. Zonder de financiering van FIGHT KIDS CANCER zou dit onderzoek niet mogelijk zijn. We zijn enorm gedreven om deze studie op te starten want in translationeel onderzoek werk je aan het concreet verbeteren van de toekomst van kinderen en hun ouders. Dat geeft enorm veel voldoening aan mij en mijn medewerkers”, zegt professor Steven Goossens, Cancer Research Institute Ghent (CRIG), Universiteit Gent.

We zijn enorm gedreven om deze studie naar T-ALL op te starten want in translationeel onderzoek werk je aan het concreet verbeteren van de toekomst van kinderen en hun ouders. - Professor Steven Goossens

Pediatrische oncologen willen nieuwe behandelingen voor hun patiënten

In RUN TO KICK komt alles en iedereen waarvoor we ons dag na dag inzetten perfect samen. Families die getroffen zijn, vrienden, medische teams van de afdelingen van verschillende ziekenhuizen en onderzoekers. We willen allemaal hetzelfde doel bereiken; kinderen de best mogelijke behandelingen geven. De vele nieuwe medicijnen die voor volwassenen met kanker worden ontwikkeld leiden slechts zelden tot vooruitgang voor kinderen. We moeten dus nog heel veel investeren in innovatieve therapieën voor kinderen”, vertelt Sandra Jacobs, kinderhemato-oncoloog, UZ Leuven.

“Voor artsen en kinderoncologen is het essentieel om onderzoek naar kinderkanker te steunen. We hebben betere behandelingen nodig om alle kinderen te genezen, maar we moeten hen ook beter genezen. Hiermee bedoel ik dat we in staat moeten zijn om de ernstige bijwerkingen van de kankerbehandeling, die een grote impact kunnen hebben op de rest van hun leven, te elimineren. De financiële bijdrage van RUN TO KICK is cruciaal omdat het ons in staat stelt onderzoek naar nieuwe medicijnen voor kinderkanker te ondersteunen. Samen willen we kinderkanker uitroeien en elk kind dat van kanker is genezen een leven zonder langetermijnbijwerkingen geven”, aldus Maëlle de Ville de Goyet, kinderoncoloog Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel).

Voor artsen en kinderoncologen is het essentieel om onderzoek naar kinderkanker te steunen. We hebben betere behandelingen nodig om alle kinderen te genezen, maar we moeten hen ook beter genezen - Sandra Jacobs, kinderhemato-oncoloog, UZ Leuven

RUN TO KICK op 24/09: familiale solidariteitsloop mikt op 1 miljoen

KickCancer organiseert op zondag 24 september de zesde editie van RUN TO KICK in het Ossegempark (naast het Atomium) in Brussel. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen om de onderzoeksprojecten mee mogelijk te maken. Hoe meer mensen die dag hun loopschoenen aantrekken (2, 5 of 10 km), hoe meer geld er naar het onderzoek gaat. Wie zelf wil meelopen, maakt een fundraisingpagina aan op de website RUNTOKICK.be. Iedere loper of wandelaar engageert zich om minstens € 200 in te zamelen (of € 100 voor kinderen en studenten jonger dan 25 jaar). Dat kan door donaties te vragen (aan vrienden, familie, collega’s, buren, via sociale media) of een creatieve actie te lanceren (koekjes bakken, DIY-goodies verkopen, closet sale…).

In 2022 liepen er 1.652 mensen mee, dit jaar verwacht de organisatie nog meer lopers. De inschrijvingen zijn gelimiteerd tot maximum 2.500 deelnemers. Het streefdoel is net als vorig jaar minstens 1 miljoen euro ophalen. Dankzij partners en hoofdsponsors, zoals NRJ, De Nationale Loterij en Delhaize, gaat het geld dat RUN TO KICK oplevert integraal naar de 9 Europese onderzoeksprojecten van FIGHT KIDS CANCER.

Solidariteit voor families die door kinderkanker getroffen zijn

KickCancer wil jonge patiënten en hun families tijdens RUN TO KICK het gevoel geven dat ze gedragen worden door alle deelnemers. Het evenement zal gepaard gaan met veel hoop, vreugde en solidariteit.

Wij willen samen stappen en lopen zodat de kinderen en families die na ons komen nog beter geholpen kunnen worden - Liselot, team 5K12D - de vijfde verdieping van het kinderziekenhuis UZ GENT

“Opeens hoor je bij een groep waarvan je nooit gedacht had dat je erbij zou horen: families van kinderen met kanker. In de keuken van UZ Gent besloten enkele families om samen met team 5K12D - de vijfde verdieping van het kinderziekenhuis - deel te nemen aan RUN TO KICK. De initiatiefnemers vroegen tijdens de volgende lotgenotenbijeenkomst of er misschien nog families enthousiast waren om aan te sluiten bij hun team. De respons was overweldigend. Samen willen we de uitdaging aangaan en deze keer is het een uitdaging waarvoor we zelf ten volle kiezen. Wij willen samen stappen en lopen zodat de kinderen en families die na ons komen nog beter geholpen kunnen worden”, vertelt Liselot Desmet, mama van Fons (5 jaar, momenteel in onderhoudsbehandeling voor leukemie).

We vinden het enorm belangrijk dat er meer geld en meer onderzoek is om betere medicijnen te vinden, zodat kinderen met kanker na hun ziekte een normaal leven kunnen leiden - Boris, Team LouLou en papa van Louise

Team LouLou loopt voor de tweede keer mee. “In augustus 2022 kregen we te horen dat Louise leukemie had en werd er een chemokuur opgestart. Na 20 dagen reageerde ze daar heel slecht op en lag ze 15 dagen op de dienst intensieve zorg. Spreken en stappen ging niet meer en er volgde een stevige revalidatieperiode. Dit jaar zamelt Louise zelf centjes in en zal ze deelnemen aan RUN TO KICK met haar broer Gabriel, haar ouders, tante, oma’s, opa’s en haar vrienden. Dat is voor haar een grote symbolische overwinning. We vinden het enorm belangrijk dat er meer geld en meer onderzoek is om betere medicijnen te vinden, zodat kinderen met kanker na hun ziekte een normaal leven kunnen leiden", zegt Boris Vilain, papa van Louise (5 jaar).

De klinische studie naar hersentumoren die dankzij donaties aan RUN TO KICK dit jaar gefinancierd zal worden is heel belangrijk voor ons. Wij blijven ons inzetten voor alle Mariussen die nog na onze zoon zullen komen - Pierre Henri, papa van Marius

De familie van Marius neemt voor de derde keer deel. “Marius was 3 maanden oud toen bij hem een agressieve pineoblastoom – een hersentumor - ontdekt werd. Na een operatie en een chemokuur van 12 maanden is hij in 2021 overleden. We blijven de belangrijke missie van KickCancer steunen. De klinische studie naar hersentumoren die dankzij donaties aan RUN TO KICK dit jaar gefinancierd zal worden is heel belangrijk voor ons. Het is jammer dat Marius daar niet van heeft kunnen profiteren, maar we zetten ons in voor alle Mariussen die nog na hem zullen komen”, vertelt Pierre Henri Mullier, papa van Marius.

Startschot door peter Niels Destadsbader

Niels Destadsbader zal om 11 uur het startschot geven aan alle lopers en wandelaars. Én hij loopt zelf ook mee. Met een goeie reden.

"Als peter van KickCancer neem ik voor de derde keer deel aan RUN TO KICK. ​ De samenhorigheid die daar voelbaar is, is heel uniek. En allemaal met hetzelfde doel. Zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Het is dus niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar nog meer voor die van anderen. Ik hoop opnieuw zoveel mogelijk mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Tot bij RUN TO KICK!”, zegt Niels Destadsbader.

Familiale festivalsfeer: animatie, eten, muziek en slotceremonie

Lopers en supporters zijn van harte welkom op RUN TO KICK vanaf 9 uur. In het festivaldorp zijn er verschillende hapjes en drankjes verkrijgbaar doorheen de dag, van partners zoals Tartes de Françoise, Think Tomato (pasta), Tero (hotdogs en salades), El Camion (burgers), Petit Nuage (wafels), Dolce Gusto, FrOui, Brussels Beer Project, en vele andere. Voor de allerkleinsten is er de Kids Corner, met animatie voor de kinderen terwijl hun ouders, broers en zussen lopen. Dankzij partner Decathlon zullen er o.a. trampolines, pingpongtafels en jokari’s zijn.

Wanneer alle lopers de finish hebben bereikt volgt er vanaf 12.30 uur een ontroerende ceremonie, waarin de winnaars (degenen die de meeste fondsen werven) en het ingezameld eindbedrag bekend worden gemaakt. Om 14 uur organiseert partner NRJ een mini-muziekfestival met Pierre de Maere, Berre, Rori en Hyphen Hyphen. Om 15 uur eindigt de zesde editie van RUN TO KICK.

Praktische info RUN TO KICK 2023

Wanneer?

Zondag 24 september om 11 uur (aankomst om 10 uur aanbevolen)

Waar?

Brussel, Ossegempark, om de hoek van het Atomium

Wat?

Je kan 2, 5 of 10 km lopen of wandelen om kinderkanker een stevige sjot te verkopen.

Hoe inschrijven?

www.runtokick.be

Inschrijven kost 10 euro en kan tot en met 20 september (de inschrijvingen worden stopgezet indien het maximum aantal lopers en wandelaars - 2.500 personen - bereikt wordt). Elke deelnemer engageert zich om minimaal 200 euro in te zamelen (100 euro voor minderjarigen en studenten jonger dan 25 jaar). Alle ingezamelde fondsen worden gebruikt om onderzoeksprojecten te financieren.


Ter informatie, niet ter publicatie

1/ Interviewmogelijkheden in aanloop naar RUN TO KICK

  • Delphine Heenen, oprichtster van KickCancer
  • Kankerpatiënten in remissie en hun families (NL/FR)
  • Sandra Jacobs, kinderhemato-oncoloog, UZ Leuven (NL)
  • Maëlle de Ville de Goyet, kinderoncoloog Cliniques Universitaires Saint-Luc (Bruxelles) (FR)
  • Prof. Steven Goossens, Cancer Research Institute Ghent (CRIG), Universiteit Gent.

 

2/ Accreditatie en Interviews op 24/09/2023

We nodigen journalisten uit voor een reportage en/of individuele interviews tijdens de zesde editie van RUN TO KICK, gelieve hiervoor op voorhand een accreditatie aan te vragen via oSérieux.

  • Delphine Heenen, oprichtster van KickCancer
  • Niels Destadsbader
  • Kinderoncologen
  • Families van patiënten

Ann Ramaekers

Senior PR manager, oSérieux! PR agency

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KickCancer

KickCancer is een jonge Belgische stichting met een fantastisch mooie missie: alle kinderen met kanker genezen. Nieuwe behandelingen vinden, bestaande behandelingen verbeteren en kinderkanker voor eens en voor altijd zo ver weg sjotten dat het nooit, maar dan ook nooit meer terugkomt!

Om deze missie te volbrengen financiert KickCancer onderzoek naar efficiëntere en minder toxische behandelingen in de hoop meer kinderen te genezen en de langetermijnbijwerkingen van de huidige behandelingen te voorkomen of te verminderen. 

KickCancer is een Belgische stichting met een Europese roeping. Omdat kinderkanker zo zeldzaam is, moeten we op Europees niveau samenwerken om nieuwe behandelingen te vinden. KickCancer financiert enerzijds innovatieve Europese onderzoeksprojecten die samenwerking vereisen over verschillende Europese instellingen en anderzijds Belgische klinische proeven of projecten met Europese samenwerking. 

KickCancer vertegenwoordigt ook de belangen van kinderen bij de overheid omdat een beter regelgevend kader de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen door farmaceutische bedrijven zou stimuleren.

Tenslotte biedt KickCancer jonge patiënten en hun ouders de mogelijkheid om op een structurele manier hun stem te laten horen via haar patiëntencomité. Zo heeft KickCancer rechtstreeks invloed op de kwaliteit en de oriëntatie van de onderzoeksprojecten, alsook op het zorgtraject van jonge patiënten en hun families.